Audi Q5   Bediening   Audi drive select  Rij-instellingen
De wagenafstelling is in elke rijmodus afhankelijk van de uitrusting. De motor en servotronic zijn er echter in elk geval een onderdeel van. Daarnaast kunnen de automatische versnellingsbak*, de dynamische stuurbekrachtiging* en de dempingsregeling* worden ingesteld.
Motor en automatische versnellingsbak* reageren afhankelijk van de modus spontaner of evenwichtiger op bewegingen van het gaspedaal.
Daarnaast kan de servotronic (stuurbekrachtiging) Link aan de rijsituaties worden aangepast.
De dynamische stuurbekrachtiging* verandert de stuuroverbrengingsverhouding afhankelijk van de rijsnelheid om het gebruik van het stuur voor de bestuurder altijd zo optimaal mogelijk te houden. Zo is bij hogere snelheden een lagere gevoeligheid van de stuurinrichting ingesteld om de controle over de wagen te verbeteren. Bij lagere snelheden reageert de stuurinrichting directer om bijvoorbeeld bij het manoeuvreren de stuurinspanning voor de bestuurder zo gering mogelijk te houden. Daarnaast biedt de dynamische stuurbekrachtiging* bij lage en gemiddelde snelheden een soepel stuurgedrag. De basiskarakteristiek voor de stuuroverbrengingsverhouding kan de bestuurder in de Audi drive select instellen.
De dempingsregeling* registreert middels sensoren informatie over stuurbewegingen, rem- en acceleratie-ingrepen door de bestuurder alsmede informatie over wegoppervlak, rijsnelheid en wagenbelading. Daardoor kan bijna onvertraagd de demping aan de rijsituatie worden aangepast. Audi drive select maakt het bovendien mogelijk de wens tot een sportief georiënteerde demping (DYNAMIC) en een comfortbewuste demping (COMFORT) te vervullen zonder daarbij van een evenwichtige afstemming (AUTO) af te moeten zien.
De volgende tabel geeft een overzicht van de karakteristiek in elke rijmodus.
Systemen
COMFORT
AUTO
DYNAMIC
Motor (Motor) resp. Motor/getriebe (Motor/versnellingsbak)*
evenwichtig
evenwichtig
sportief
Lenkung (Stuurinrichting)
comfortabel
evenwichtig
sportief
Dynamiklenkung (Dynamische stuurbekrachtiging)*
comfortabel indirect
evenwichtig direct
sportief direct
Dämpferregelung (Dempingsregeling)*
comfortabel
evenwichtig
sportief
Als uw wagen met dynamische stuurbekrachtiging* is uitgerust, wordt ook de instelling van de servotronic via de keuzemogelijkheid Dynamiklenkung (Dynam. stuurbekr.)* uitgevoerd.
Aanwijzing
  • Bij wagens met automatische versnellingsbak* kan de sportieve schakelkarakteristiek worden ingesteld door de rijmodus DYNAMIC te kiezen. Er is geen keuzehendelstand S.
  • Bij wagens met dynamische stuurbekrachtiging* is een geluid te horen, wanneer u de motor start resp. afzet. Dit is geen reden om u zorgen te maken.